Enigding.nl

Veilig en mobiel met een rollator

Slecht ter been zijn is ontzettend lastig. Nu zou je een rolstoel kunnen overwegen, maar zolang lopen een optie is, is dit toch wel heel erg fijn. Dus, wil je toch kunnen blijven lopen, maar met voldoende ondersteuning? De rollator is een gouden middenweg.

Veel variatie

Je hebt ze in veel verschillende vormen en maten. Er zijn rollators die puur bedoeld zijn voor ondersteuning tijdens het lopen. Je hebt ze echter ook met boodschappenmandjes voorop, of met een of twee tassen. Sommige rollators hebben ook een stokhouder. Ook hebben ze soms hendeltjes bij de handvaten; die zijn bedoeld om te kunnen remmen, mocht dit nodig zijn. Vaak hebben rollators een belletje om mensen te waarschuwen of aan de kant te laten gaan. Het handigste aan de meeste modellen is dat ze zo ontworpen worden dat je er ook op kunt gaan zitten. Het verbindstuk tussen de twee handvaten dient ook als krukje, met een rugsteun vaak al ingebouwd. Hiervoor moet je de rollator wel op de rem zetten, natuurlijk.

Verdiep je erin

De beslissing of je een rollator moet kopen, huren of lenen is iets om goed te overwegen. Ben je tijdelijk slecht ter been? Is het voor af en toe of voor dagelijks gebruik? De meeste websites geven je een goed overzicht van de (voordeligste) mogelijkheden. Het is daarbij vaak een optie om de rollator een tijdje te lenen, een soort proefrit. Zo kan je testen of je handen comfortabel voelen op de handvaten, of het zitgedeelte goed werkt en of de banden voldoende schok dempen. Er zijn ontzettend veel soorten rollators, van XXL tot voor op reis tot met verschillende soorten banden. Je hierin verdiepen is zeker geen luxe.

Kunnen blijven lopen zonder je zorgen te hoeven maken over dat je valt of niet genoeg ondersteuning hebt is met een rollator goed te doen. Er zijn veel verschillende types, doe dus goed onderzoek voordat je er eentje leent of aanschaft. Doe wat goed voelt voor jou!

Mobiele versie afsluiten